Háziállatok

A legjobb tasakos macskaeledelek (recenziók és teszt) 2024

tasakos macskaeledelek Macskatulajdonosok, ez a téma pontosan Önöknek szól! A macska étrendje kulcsfontosságú tényező az életminőség szempontjából, ezért jó, ha ismerjük a különböző táplálási lehetőségeket. A macskáknak szánt granulátumok után úgy döntöttünk, hogy felkutatjuk a legjobb tasakos macskaeledeleket. A piacon számos különböző összetételű és rendeltetésű terméket találhat, ezért jó, ha számon tartja a lehetőségeket, és a legjobbal kényezteti doromboló kedvencét.

Milyen tulajdonságokkal és összetétellel kell rendelkeznie a minőségi tasakos macskaeledeleknek? Mire kell figyelni a választásnál a macska igényeit figyelembe véve? És mikor megfelelőbb a nedves eledel etetése? Az alábbi útmutatóból megtudhatja a válaszokat. Feltérképeztük a választékot, a tasakos macskaeledelek változatos lehetőségeire és recenzióira összpontosítva. Ezekben olyan márkák kedvenceire bukkantunk, mint a Felix, a Carnilove, a Sheba és az Ontario, amelyeket pozitív vélemények/értékelések kísérnek, és amelyek az adott kategória TOP termékeit tartalmazó rangsor alapjául szolgáltak.

A legjobb tasakos macskaeledelek (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.FELIX Fantastic Homemade Selection
+ Teljes értékű eledel különböző húsféleségekkel zselében felnőtt macskák számára
+ Csirke, marha, nyúl és bárány ízesítésű eledel
⭐ 100 %2100 Ft / 12x85 g Alacsony ár
2.Whiskas Adult Classic Meals in sauce
+ 100%-ban teljes értékű és kiegyensúlyozott eledel
+ Támogatja az erős izmokat és a természetes védekező mechanizmusokat
⭐ 98 %11000 Ft / 80x85 g Alacsony ár
3.Partner in Pet Food
+ Csirkével, borjúhússal és lazaccal
+ Taurin az erős és egészséges szívért
⭐ 96 %7000 Ft / 48x100 g Alacsony ár
4.Sheba Delicacy alutasakos eledel
+ Zamatos, puha húsfalatok ínycsiklandó ízesítéssel
+ Kiváló minőségű alutasakos macskaeledel négyféle hússal

⭐ 96 %4000 Ft / 12x85 g Alacsony ár
5.Gourmet Gold Pástétom nedves eledel
+ Lágy pástétomok marhával, csirkével, lazaccal és más finom ízekkel
+ Puha és lágy falatok a lenyűgöző ízélményért
⭐ 94 %1500 Ft / 4x85 g Alacsony ár

Hogyan válasszon tasakos macskaeledelt

A megfelelően táplált macskának elegendő energiája van a fizikai tevékenységekhez, jól érzi magát, egészséges a bőre, a szőre és az érzékszervei. Olyan anyagokat kap az étrendjébe, amelyek támogatják az immunitását, így jobban megbirkózik a rá leselkedő kockázatokkal. Különösen azok a macskák, amelyeket lakásban tartanak (a szabadba való kijutás és a vadászat lehetőségei nélkül), teljes mértékben a gazdájuk által számukra kiválasztott tápláléktól függenek. A tasakos macskaeledelek az egyik módja annak, hogy macskáját teljes értékű, kiegyensúlyozott és tápanyagban kielégítő takarmánnyal lássa el. Nézzük meg céljukat, előnyeiket, hátrányaikat és helyüket az egész macskaeledel kategórián belül.

Milyennek kell lennie a minőségi macskaeledelnek?

A kutyával ellentétben a macska kizárólag húsevőnek számít. Ha saját maga dönthetne az étrendjéről, nem választaná a gabonaféléket, a rizst, a burgonyát vagy a zöldségeket. A szénhidrátokat csak az ember közelében szokta meg az étrendjében. Ha azonban jó takarmányt szeretne adni a macskájának, összpontosítson az állati fehérjék (hús, belsőségek), zsírok és ezen kívül a macska szervezetének működését elősegítő vitaminok és ásványi anyagok jelenlétére.

Választhat, hogy friss, házilag elkészített takarmányt etet, ami időigényesebb, vagy választhat egy bevált gyártó iparilag előállított (nedves vagy száraz) eledelére, amelynek receptjei hosszú távú tudományos ismereteken alapulnak, és teljes mértékben tiszteletben tartják a macska igényeit. A második lehetőség elterjedtebb, praktikusabb és sok macskatulajdonosnak és mindenekelőtt maguknak a macskáknak is megfelel.

Minőségi macskaeledel:

  • fehérjékben és proteinekben gazdag összetételű;
  • a macska számára előnyös tápanyagokat tartalmaz;
  • megfelel az adott életszakasz (cica, felnőtt macska, vemhes macska, idős macska) követelményeinek;
  • méretileg megfelel a macska fogazatához (kisebb darabok);
  • mentes a mesterséges színezékektől, aromáktól és szükségtelen adalékanyagoktól.

Granulátum, konzerv vagy tasakos macskaeledel?

Száraz vagy nedves eledellel eteti macskáját? Granulátummal vagy tasakból származó lédús darabokkal? A macskák nyelve válogatós, és ebben az esetben a legjobb, ha alkalmazkodunk a preferenciáikhoz. A legtöbb macska a lédús darabokat részesíti előnyben, amelyek aromásak és ízletesek. Vannak azonban olyan macskák is, akik hosszú ideje csak száraz takarmányt esznek, granulátum formájában és elégedettek. Sok macskatulajdonos azonban jó kombinációnak találta azt a megoldást, amikor a lédús eledellel felváltva adnak macskájuknak granulátumokat.

  • A macskáknak szánt granulátumok, mint a szárazeledel fő képviselője, tartósak, könnyen adagolhatók és nem igényelnek magas tárolási követelményeket. Egész nap kitartanak a tálban minőségváltoztatás nélkül. Már a kisebb mennyiségű granulátum is koncentrált tápanyagadagot tartalmaz. A főként szárazeledelt fogyasztó macskának folyamatosan ivóvízhez kell jutnia.
  • A konzervekben és tasakokban található lédús, szószban vagy zselében lévő darabkák gyakran akár 80 % vizet is tartalmaznak, ami azt jelenti, hogy a macska többet eszik, hogy elnyomja az éhséget. Egy nap alatt lényegesen kevesebb vizet iszik. Fontos, hogy ezek a nedves falatok/darabok tápanyagban gazdagok legyenek, és hogy a macska étrendje elegendő fehérjét és zsírt tartalmazzon. A tasakban lévő falatokat frissebb változatnak nevezzük, a konzervben lévő falatoknak általában nagyon hosszú a szavatossági ideje. Felbontás után azonban mindkét „csomagolási” formát a gyártó által meghatározott időn belül, például 48 órán belül el kell fogyasztani.

macska

Mit tartalmaz egy minőségi tasakos macskaeledel?

Egy tasak macskaeledel tartalma egy etetési adagot fed. A macska életkorától és állapotától függően naponta 2-5 alkalommal igényel etetést, aminek megfelel a tasakok fogyasztása. Ha nem szeretne mást etetni macskájával, győződjön meg róla, hogy a tasak olyan teljes értékű eledelt tartalmaz, amely minden fontos tápanyagot biztosít az egészséges élethez. A következők nem hiányozhatnak macska étrendjéből:

  • állati fehérjék, amelyek elengedhetetlenek a megfelelő fejlődéshez és növekedéshez;
  • zsírok, amelyek a fő energiaforrást jelentik, és szükségesek a fontos vitaminok felszívódásához;
  • vitaminok és ásványi anyagok, amelyek pozitív hatással vannak az immunitásra, az anyagcserére és a szabályozó mechanizmusokra.

A szénhidrátok macskaeledelben való jelenlétével kapcsolatban számos ellentmondásos vélemény létezik. A gabonaféléket vagy a rizst töltőanyagként használják, vagyis azért, hogy növeljék az eledel/takarmány térfogatát és csökkentsék az árát. A szénhidrátok többsége a macska étrendjében nem üdvözlendő. Ha ez a fehérjék és zsírok (azaz a hús összetevő) arányának csökkentése árán történik, a macska nem gyarapodni belőle, és fennáll az egészségi állapot romlásának kockázata.

Milyen előnyei és hátrányai vannak a tasakos macskaeledelnek?

Előnyök

  • Lédús, csábító íz és aroma
  • A macskák általános kedvence
  • Különböző hús- és halfajták
  • Széles a választék a tasakos macskaeledelből – egy darabos és több darabos csomagok, ahol különböző húsfajtákat tartalmazó tasakok vannak keverve
  • A macskák igényeihez igazítva – meghatározott életkorhoz, egészségi állapothoz
  • Könnyű adagolás – általában 1 tasak = 1 etetési adag
  • Macskával való utazáshoz is alkalmas – könnyen szállítható

Hátrányok

  • A tasakos macskaeledellel való etetés átlagosan drágább, mint a granulátummal való etetés
  • A tálban lévő, el nem fogyasztott darabok megromlanak és vonzzák a rovarokat
  • A felbontott tasakot rövid időn belül el kell fogyasztani

Tasakos macskaeledelek: Alapvető felosztások és lehetőségek

Amikor a tasakos macskaeledelek kínálatát vizsgálja, nagy választékkal találkozik. A legfontosabb választási (és alkalmassági) kritérium az Ön macskájának igényei. A jó hír az, hogy az alapvető felosztások áttekintésével viszonylag gyorsan eligazodhat a tasakos macskaeledelek között.

  • Tasakos macskaeledelek a macska életkorának megfelelően – kiscicáknak, fiatal macskáknak, felnőtt macskáknak, idős macskáknak.
  • Tasakos macskaeledelek a húsfajta szerint – csirke, kacsa, pulyka, baromfi, lazac, tonhal, marha, sertés, nyúl, vadhús, különböző húsfajták keveréke, …
  • Tasakos macskaeledelek az összetétel minősége szerint – gazdaságos (olcsó), prémium, szuperprémium, holisztikus vagy állatorvosi eledel.
  • Tasakos macskaeledelek rendeltetés szerint – normál aktivitású, házi környezetben élő, kasztrált és sterilizált, elhízott, érzékeny emésztésű, nagy fizikai aktivitású, szabadban élő, vesebeteg, cukorbeteg, allergiás, stb. macskáknak.
  • Tasakos macskaeledelek speciális tulajdonságok szerint – emésztés és anyagcsere támogatására, szőrzetre és bőrre, bezoárok csökkentésére, stressz és idegesség ellen, probiotikumokkal, …
  • Tasakos macskaeledelek csomagméret szerint – egyedülálló tasak, csomagok 4, 6, 8, 8, 12, akár 120 tasakkal csomagonként (népszerűek azok a csomagok, ahol különböző húsokat/ízeket tartalmazó tasakok keveréke van).

Recenziók a tasakos macskaeledelekről – milyen véleményekkel találkozhat?

Felhasználói recenziókat és értékeléseket keres a választás során, hogy biztosan a legjobb tasakos macskaeledel mellett döntsön macskája számára? A nagy webáruházak és árösszehasonlító oldalak több száz véleményt gyűjtenek össze – pozitívakat és negatívakat egyaránt, és ezek alapján képet alkothat a keresett termékről.

A tasakos macskaeledelek esetében a helyzet meglehetősen egyszerű – a népszerű tasakos macskaeledelek vezetnek az eladásokban, és pozitív értékeléseket gyűjtenek. Ezek ebben az esetben némileg átvitt értelműek, hiszen nem maga a macska írja a recenziót. A macskatulajdonosok azonban értékelhetik az üres tálakat, a boldog pocakokat és a háziállatuk általános jólétét. És ebben az esetben gyakran ez az oka az ismételt vásárlásoknak és a bevált márkához való hűségnek.

A macskák etetése életkor szerint

Tétovázik, hogy több cicaeledelt vagy felnőtt macskaeledelt vásároljon-e az energikus hosszúfarkú, bársonytalpú macskájának? Döntsön macskája életkora szerint.

A cicaeledel 1 hónapos és 1 éves kor közötti macskák számára készült. Úgy tervezték, hogy fedezze a növekvő macska testének/szervezetének igényeit. Felnőtt macskáknak 1 éves kortól 7-8 éves korig számítanak. Idősebb macskáknak (szenioroknak) szánt macskaeledel etetést körülbelül 8 éves kortól kezdje el.

Ha talált macskát vitt haza, állatorvos segíthet meghatározni a hozzávetőleges életkorát.

A macska napi rutinja és etetése

Néha elég nehéz meghatározni a macska számára a megfelelő mennyiségű táplálékot. Ha a macska nagyobb étvágyú, a tulajdonos úgy érezheti, hogy keveset vagy nem eleget eteti, és növeli a táplálék mennyiségét.

Az idősebb, kevésbé aktív vagy ivartalanított macskák kevesebbet mozognak, és a nagyobb etetési adag előbb-utóbb súlygyarapodást eredményez. Az egyik leggyakoribb hiba ebben a tekintetben, hogy egész nap hozzáfér egy teli tálhoz. Emiatt elektronikus granulátum adagolót is vásárolnak, vagy tasakos macskaeledelből származó lédús falatok etetéséhez folyamodnak, ahol gyorsan áttekinthető a napi adagok száma.

Milyen gyakran kell etetni a macskát? Ismét az életkor a döntő tényező. Egy növekvő cica preferálja, ha napi 4-5 alkalommal, kisebb adagokban eteti. Egy felnőtt, egészséges macska naponta 2-3 alkalommal megy a tálhoz, egy idős/szenior macska pedig napi 2 etetéssel is beéri. Ha macskája csak reggel és este eszik, ez teljesen elegendő. Ugyanis így működik a bioritmusa, amikor természetes módon vadászni indulna.

És bár az etető tálnak nem kell állandóan tele lennie, azonban ügyeljen arra, hogy egész nap hozzáférjen egy vízzel teli itató tálhoz vagy egy vízkeringető macska szökőkúthoz.

A tasakos macskaeledelek ára

Mennyit fizet a minőségi tasakos macskaeledelért? Az ilyen típusú eledelek esetében a csomag méretét kell alapul venni. Vagyis, hogy egyetlen tasakról van-e szó, vagy egyszerre több tasakot vásárol egy csomagban. Általában egy nagy csomag (például 6 db, 12 db, 48 db, de akár 80 db) vásárlásakor a darabonkénti ár mindig kifizetődőbb, mintha egyes tasakokat vásárolna.

Ezért a következő árkategóriákban a darabonkénti árat és a csomagonkénti árat is alapul vesszük, mivel a több darabos csomagok vásárlása praktikusabb a macskatulajdonosok számára.

Tasakos macskaeledelek 350 forintig

Ha még csak most kezdi a tasakokkal való ismerkedést, lehetősége van arra, hogy egyedülálló darabokat vásároljon, és megnézze, melyik tasakot szereti legjobban a macskája. Már ezen az áron is talál különböző minőségű tasakokat – a gazdaságostól (140 Ft/db) és a szuperprémium formulákig (350 Ft/db), kiegyensúlyozott fehérje- és zsírarányokkal.

Tasakos macskaeledelek 350 és 2800 forint között

Az egyedülálló tasakok után kisebb, több darabot tartalmazó csomagok következnek. Ezen az áron ezek maximum 12 darab tasakot tartalmazó csomagok. A darabonkénti ár már kedvezőbb.

Tasakos macskaeledelek 2800 forinttól

Mivel egy macska naponta 2-5 tasakot fogyaszt el, és ha már biztos, hogy megtalálta a macska által kedvelt falatokat, célszerű még nagyobb kiszerelésre törekedni. Ide tartoznak az összességében legkelendőbb tasakos macskaeledelek. Bár a 24-120 tasakból álló csomagok valóban egyszerre többe kerülnek, viszont ha a darabonkénti árra koncentrál, akkor elég hamar rájön, hogy ez majdnem feleannyiba kerül, mint az egyenként vásárolt tasakok. Azok a csomagok/dobozok népszerűek, amelyekben különböző húsfajtákat és különböző ízeket tartalmazó tasakokat talál.

Népszerű tasakos macskaeledel márkák

  • Felix – Népszerű és megfizethető teljes értékű macskaeledel 4 húsvariációban – marhahús, csirke, lazac, tonhal.
  • Carnilove – Ha válogatós macskája van, a cseh Carnilove márka kínálatában találhat néhány kedvencet a számára. Egyedi húsfajták, érdekes kombinációk, gabona-, burgonya-, szója- és cukormentes.
  • Brit Premium – A Brit Premium tasakok többféle összetételben és kiszerelésben kaphatók. Kaphatók tasakok kiscicák, felnőtt macskák, normál aktivitású macskák és ivartalanított macskák számára.
  • Sheba – A Sheba márkájú tasakok omlós húsdarabokat rejtenek finom szószban. Minőségi alapanyagokból készült, a macskák kedvencei. Különböző variációkban is kapható.
  • Calibra – A cseh Calibra márka portfóliója prémium és szuperprémium eledelekből áll. Fejlesztésében állatorvosokból álló csoport vesz részt. A Calibra tasakok különböző ízkeverékekben készülnek, mesterséges színezékek és tartósítószerek nélkül. Jól emészthető és jól tolerálható még az érzékeny emésztésű macskák számára is.
  • Ontario – Az Ontario szintén egy szuperprémium eledel márka, amely teljes választékot kínál macska- és kutyaeledelek terén. A tasakok tartalma gondosan válogatott összetevőkből készül, glutén- és mesterséges színezékektől mentesen. Taurint tartalmaz az egészséges szív és látás támogatására.
  • Whiskas – A Whiskas tasakok nagy kiszerelésben jó árukkal vonzanak. Úgy tervezték ezeket, hogy a macska napi szükségleteinek 100%-át fedezzék – minden életszakaszban.
  • Propesko – A hagyományos cseh eledel márka száraz és nedves eledelek széles választékát kínálja kutyák és macskák számára. Alacsony darabonkénti ár.
  • Royal Canin – A Royal Canin tasakos macskaeledelek megfelelnek a magas minőség kritériumainak. A lédús darabok ízletes zselében optimális tápanyagarányt biztosítanak. A választék érdekes és különösen figyelembe veszi a különböző korú vagy fizikai állapotú macskák igényeit.
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.FELIX Fantastic Homemade Selection
+ Teljes értékű eledel különböző húsféleségekkel zselében felnőtt macskák számára
+ Csirke, marha, nyúl és bárány ízesítésű eledel
⭐ 100 %2100 Ft / 12x85 g Alacsony ár
2.Whiskas Adult Classic Meals in sauce
+ 100%-ban teljes értékű és kiegyensúlyozott eledel
+ Támogatja az erős izmokat és a természetes védekező mechanizmusokat
⭐ 98 %11000 Ft / 80x85 g Alacsony ár
3.Partner in Pet Food
+ Csirkével, borjúhússal és lazaccal
+ Taurin az erős és egészséges szívért
⭐ 96 %7000 Ft / 48x100 g Alacsony ár
4.Sheba Delicacy alutasakos eledel
+ Zamatos, puha húsfalatok ínycsiklandó ízesítéssel
+ Kiváló minőségű alutasakos macskaeledel négyféle hússal

⭐ 96 %4000 Ft / 12x85 g Alacsony ár
5.Gourmet Gold Pástétom nedves eledel
+ Lágy pástétomok marhával, csirkével, lazaccal és más finom ízekkel
+ Puha és lágy falatok a lenyűgöző ízélményért
⭐ 94 %1500 Ft / 4x85 g Alacsony ár