Háziállatok

A legjobb kutyakefék (recenziók és teszt) 2024

kutya és fésülés A kutya gondozása számos rendszeres tevékenységgel jár. Ezek közé tartozik elsősorban az etetés, a sétáltatás és a szőrzet kefélése és fésülése. Ha kíváncsi, hogyan hozhatja tökéletes állapotba négylábú barátja bundáját, ne hagyja ki a következő tippeket a legjobb kutyakefékről.

Számos bonyodalomra számíthatunk, amikor a kutya szőrzetének rendben tartásáról van szó – sár, bolhák, kullancsok, bogáncsok, összecsomósodott szőrzet, szezonális és egész éves vedlés, szőrcsomók a fekhelyen, a szőnyegen vagy a kanapén. Ami nekünk vizuálisan kellemetlen, az a kutyának sem komfortos. A szőrzet az ő védőpajzsa a külső körülményekkel és sérülésekkel szemben, de a kutya maga nem tud úgy gondoskodni a szőrzetéről, mint egy macska. Szüksége van a gazdája segítségére – ideális esetben olyanra, amely a szőrzet hosszához és típusához igazodik. Ehhez megfelel a kutyaszőrre tervezett kefék, fésűk és kesztyűk széles választéka.

A rangsor összeállításakor átnéztük a kutyakefékről elérhető teszteket és recenziókat, internetes diszkussziókra koncentráltunk, és arra próbáltuk megtalálni a választ, hogy melyik kefe, fésű vagy szőrfésülésre alkalmas eszköz a legjobb a kutya számára. Az egyes kutyafajták között jelentős különbségek vannak a szőrzet minőségében és megjelenésében. Ezért úgy döntöttünk, hogy elkészítünk egy átfogó útmutatót, amelyben hasznos tippeket és tanácsokat talál arra vonatkozóan, hogyan válasszon kutyakefét, és mit kell figyelembe vennie a kölcsönös elégedettség érdekében.

A legjobb kutyakefék (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.FURminator rövid szőrre
A aljszőrkefe, rövid szőrű kutyáknak akár 99%-ban eltávolítja a vedléstől kilazult szőrszálakat.⭐ 100 %7500 Ft Alacsony ár
2.FURminator hosszú szőrre
Az ívelt él igazodik kedvence adott testfelépítéséhez és alakjához a kényelem érdekében.⭐ 98 %7500 Ft Alacsony ár
3.Furminator Curry Comb
Szőrzetápoló szerszám kutyáknak és macskáknak, a legtöbb fajta szőrzethez alkalmas.

⭐ 96 %4750 Ft Alacsony ár
4.Trixie Bolhafésű
Bolhafésű fémfogakkal és csúszásmentes, műanyag nyéllel.⭐ 94 %950 Ft Alacsony ár
5.Trixie gereblye fésű
Speciálisan az aljszőrzet intenzív ápolására lett kifejlesztve.
⭐ 92 %3200 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon kutyakefét/kutyafésűt?

A kutyakefe kiválasztásakor több szempontot is fontos figyelembe venni. Ezek közé tartozik a szőrzet típusa és hossza, a kutya mérete, a szőrfésülésre alkalmas eszköz hatékonysága, a kutya együttműködési hajlandósága és a kefélés gyakorisága. A rövid és sima szőrű kutyák egyes tulajdonosai megelégednek egy egyszerű fésűvel. A vastag aljszőrzetű és hosszú, durva fedőszőrzetű kutyák tulajdonosainak azonban már több segédeszközre lesz szükségük szőrzet ápolásához. Ami az egyik kutyának megfelel, az egy másiknak teljesen alkalmatlan lehet.

Miért kell a kutyát kefélni/fésülni?

A kutya kefélését nem szabad csak kötelező feladatnak tekinteni. Ez egy nagyszerű, és ha megfelelően végezzük, hatékony módja annak, hogy kutyának egészséges, erős szőrzete legyen, komplikációk nélkül.

Hiszen a legtöbb kutyafajta természetes módon egész életében rendelkezik valamilyen szőrzettel, és azzal több, kevesebb gond van. A szőrzet fő rendeltetései nem változtak a több ezer éves evolúció során – hőszigetelés (a hideg és a meleg ellen), parazita elleni védelem vagy bőrkárosodás elleni védelem. Az év folyamán azonban a kutyaszőr hullik/vedlik, összegubancolódik, megragadnak benne a szennyeződések, vagy akár vérszívó rovaroknak is otthont ad. Miért fésülje/kefélje a kutyát? Ezek az okok meggyőzik Önt!

Tisztább szőrzet kockázatok nélkül

A rendszeres keféléssel a lakásban (de a szabadban is) tartott kutya szőre láthatóan tisztább lesz. A heti egyszeri vagy kétszeri kefélés megszabadítja a szőrzetet a növényi maradványoktól, a földtől és a homoktól. Az esetleges kártevőket (bolhák, kullancsok, paraziták) is elég gyorsan észlelheti, és felléphet ellenük.

Jobb kontroll a vedlés felett

Egyes kutyák évente kétszer intenzíven vedlenek, míg másoknál a folyamatos vedlés egész évben tart. Ez szőrszálakat jelent a padlón, a bútorokon és a ruházaton. A rendszeres kefélés csökkenti a vedlés ezen jeleit. Bár a kutya továbbra is vedleni fog, Ön jobban ellenőrizheti a véletlenszerűen kihullott szőr mennyiségét a közös területeken.

A viszketés megelőzése

A vedlés után a szőrzetben maradó szőrszálak a szőrzet kuszaságát, kellemetlen viszkető érzést okozhat, olyannyira, hogy a kutya ideges lesz, és a viszkető helyet harapdálja. A kefélés megakadályozza, hogy a kutyának fokozott igénye legyen a bútorokhoz, a fűhöz vagy a talajhoz dörgölőzésre.

A bőr masszírozása

A kutya kefélése a megfelelő kefével vagy fésűvel kellemes masszázst adhat a bőrnek, amelyből a szőrzet nő, ezáltal fokozódik a véráramlás és ösztönzi a faggyúmirigyek kiválasztását. Ez szebb és fényesebb szőrzetet eredményez.

Kötődés kialakítása a tulajdonossal

A szőrzet minőségével és állapotával kapcsolatos előnyök mellett a tulajdonos és a kutya közötti bizalom kiépítése is fontos. Az ápolásnak/fésülésnek a kutya számára élvezetes eljárásnak kell lennie, világos szabályokkal és lehetséges jutalmakkal. Nem járhat büntetéssel vagy fájdalmas szőrhúzással (különösen az ágyékon). Ezért jó ötlet megtanulni a helyes fésülési/kefélési technikát, és kellő figyelmet fordítani a kutya számára a szőrzet igényeihez képest a legjobb kefe kiválasztására.

kutyakefék

A kutyakefe/kutyafésű kiválasztásának alapvető kritériumai

A kutyakefe kiválasztása sok szempontból egyéni kérdés. Bár a recenziókban, diszkussziókban és eladási listákban újra és újra ugyanazokat a termékeket találja (például a népszerű FURminator kutyakeféket), győződjön meg róla, hogy az megfelel-e a kutyájának és a szőrtípusának, mielőtt elhamarkodottan kiválasztja a legkelendőbb kutyakefét.

Ezért különösen vegye figyelembe:

  • A szőrzet típusa
  • A kutya mérete
  • A kutya bőre és annak érzékenysége
  • A kutyakefe/kutyafésű anyagkialakítása

A kutyák szőrtípusai

Körülbelül 200 kutyafajta ismert. A fajtatiszta kutyák mellett azonban a hibrid/keresztezett fajták is teljes értékű családi kedvencek – és ez pedig további szőrzetformákat jelent, amelyek eltérhetnek az eredeti fajtáktól. Van azonban néhány alapvető típus, amelyek közös jellemzőkkel rendelkeznek.

Sima szőrzet

A sima szőrzet tapad a kutya testéhez, és nagyon könnyen karbantartható. A kutya azonban egész évben folyamatosan vedlik, és a finom szőrzetet nagyon nehéz kiszedni a ruhákból vagy a szőnyegekből. A szőrkefélésre egy egyszerű kutyafésű, egy puhább sörtékkel ellátott kutyakefe vagy egy fésülködő kesztyű alkalmas, amely a kutya bőrét is kellemesen masszírozza.

Tipikus képviselői: dalmata, rövidszőrű tacskó, boxer, kopó, magyar vizsla.

Durva szőrzet aljszőrzettel

A durva szőrzet a drótos és a kemény szőrzet között változik. A fedőszőrzet alatt sűrű, de puhább aljszőrzet található. Néha ez a szőrtípus hidrofób és kiváló hőszigetelést biztosít. A durva szőrzetű kutyákat rendszeresen kell kefélni, mivel sokat vedlenek. Léteznek kifejezetten az ilyen típusú szőrzethez és a trimmeléshez kifejlesztett kutyakefék.

Tipikus képviselői: schnauzer, terrier, pásztorkutya, collie, retriever, farkaskutya, husky.

Selymes szőrzet (haj)

A kutya haj típusú “szőrzet” nem vedlik. Az egyes szőrszálak azonban folyamatosan hullanak (mint az emberi haj). A selymes szőrzet hossza nő, és egyes fajtáknál előfordulhat, hogy ha a szőrzetet nem vágják le egészen a földig is érhet, vagy fordítva – gazdáik minden testrészen más-más hosszúságú, stílusos vágással kényeztetik őket. A selymes bundát gyakrabban kell fésülni, különben gyorsan összegubancolódik és megtapad benne a szennyeződés. Ha az ápolás rendszeres, az ilyen “szőrmókok” ápolása is viszonylag egyszerű. A hosszabb szőrzethez hosszabb és sűrűbb fogazatú kutyafésűk alkalmasak. A kétféle hosszúságú fogazattal ellátott kefe vagy fésű szintén hasznos.

Tipikus képviselői: máltai selyemkutya, yorkshire terrier, lhasa apso, shih-tzu, afgán agár.

Göndör szőrzet

Göndör szőrzet esetén is nő a hossza, és nem nélkülözheti a fésülést, a nyírást vagy a leggubancosabb részek kivágását. Bár az ilyen típusú szőrzet nem hullik, és gyakran hipoallergénnek tartják (nem 100%-ban), gondos megközelítést és gyakoribb ápolást igényel, mint más szőrtípusok. A göndör szőrzethez hosszú sörtéjű kutyakefét (a növekedés irányába és azzal szemben is), szőrápoló gereblyét és kutyafürtökre tervezett fésűt kell használni. Soha ne használjon az aljszőrzet kifésülésére való fésűt!

Tipikus képviselői: bichon, uszkár, bolognai pincs, egyes terrierek, portugál vízikutya, barbet.

Különleges szőrtípus

Látott már raszta frizurás kutyát – becenevén mopot? Az ilyen szőrzet az élet első évében megváltoztatja szerkezetét, fokozatosan nő és molyhosodik. A kutyatulajdonosoknak szét kell választaniuk az egyes szálakat, szét kell tépniük és zsinórokká – rasztákká – kell csavarniuk. Az ilyen típusú szőrzet azonban nem igényel fésülést, csak formázást és trimmelést/vágást néhány olyan részen, ahol a raszta a kutya útjában lehet.

Tipikus képviselői: komondor (magyar juhászkutya), puli.

Szőr nélkül

Végül a szőr nélküli vagy csak néhány szőrcsomóval a fejükön élő fajták szűk csoportja. Az ő esetükben meg lehet lenni kutyakefe nélkül, de szükség lesz kutyakozmetikumokra, amelyek védelmet nyújtanak a szabadon hagyott bőrnek. A legtöbb esetben ezek társaságkedvelő és aktív kutyák, ezért nem szabad alábecsülni az UV-sugarak és különösen a fagy elleni védelmet.

Tipikus képviselői: kínai címeres kutya, perui meztelen kutya, mexikói meztelen kutya.

Hogyan válasszon kutyakefét

Ezeken a felosztásokon kívül vegye figyelembe, hogy kutyája természeténél fogva rövid szőrű vagy hosszú szőrű. A kutyakefék és kutyafésűk leírásában találhat olyan információt, hogy hosszú vagy rövid szőrre való kutyakeféről/kutyafésűről van szó.

A kutya mérete

A kutyakefék, kutyafésűk és fésülködő kesztyűk univerzális rendeltetésűek lehetnek. Ez azt jelenti, hogy nagy és kis fajtájú kutyák számára egyaránt alkalmasak. Azonban mindig jobb, ha olyan kutyakeféhez nyúl, amelynek formája és méretei az adott kutyamérethez igazodnak.

Nagytestű kutyák fésülésekor értékelni fogja, ha a kutyakefe nagyobb méretű, így nagyobb szőrsávot ápolhat egy húzással. Ezzel szemben – ha kistestű kutyája van, akkor jobb, ha kisebb méretű kutyakefével fésüli meg, amely ügyesebb és kényelmesebb a kisebb testrészeken való munkavégzéshez. Ugyanakkor egyes kutyakefék lekerekítettek. A lekerekítés követi a test íveit, így a kisebb kutyakefék kerekebbnek tűnnek.

A kutya bőre és annak érzékenysége

Fésüléskor ügyeljen arra, hogy ne irritálja a kutya bőrét. Irritációt különösen az acélfogak okozhatnak. Ha a kutyának érzékeny a bőre, gyulladt területekkel vagy kipállott bőrrel rendelkezik, szintén óvatosan kell megközelítenie a fésülést. Ebben az esetben nyúljon vaddisznósörtés kutyakeféhez, vagy válasszon kíméletes, lekerekített vagy gumírozott végű fésűt. A fésülködő kesztyű is jó szolgálatot tesz átmenetileg, amely esetében a bőrirritáció kockázata alacsony.

Hogyan lehet segíteni a bőrproblémákkal küzdő kutyán? Hogyan látszik ez a szőrén? A bőrproblémákat viszketés, idegesség, túlzott szőrhullás kíséri az érintett területen, nedves és kivörösödött foltok megjelenése, sőt, akár heg is kialakulhat. A bőrgyulladás elsősorban az ágyékot, a redőket, a mancsokat, a mellkast és a nyakat érinti. Általában allergia, atkák, bolhák, de a rossz minőségű táplálék is az okozhatja. Első lépésként a táplálkozás megváltoztatása javasolt egy természetesebb, allergénmentes összetételű étrend irányába. A következő lépés a szőrzet tisztítása megfelelő kutyasamponnal, a szennyeződések és az elhalt szőrszálak kifésülése, végül pedig megfelelő (gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású) gyógyító készítmény alkalmazása.

Kutyakefe/kutyafésű anyaga

Műanyag, fém, gumi, fa, bambusz, vaddisznósörte – ezek a leggyakoribb anyagok, amelyekből kutyakeféket és kutyafésűket készítenek.

A test műanyagból, bambuszból vagy fából készül – gumírozott részletekkel, hogy a kutyakefét a kézben jól lehessen tartani és ne csússzon. A keféléshez egyenes acélfogakat, lekerekített acélfogakat, gumírozott végű acélfogakat, rövidebb műanyag és gumi fogakat/csúcsokat használnak. A kutyakefékre jellemzőek a műanyag, finom acél vagy természetes sörték.

Kutyafésűk és kutyakefék típusonként

Kutyafésűk

A kutyafésűk a legegyszerűbb fésülési segédeszközök a formájuk alapján. Mindössze néhány száz esetleg pár ezer forintba kerülnek, ezért érdemes legalább egyet a készletben tartani. A kutyafésű egyszerű, egyenes, kényelmes nyéllel ellátott, vagy teljes hosszában két részre osztott fogakkal rendelkezik – egyik fele ritkább, másik fele sűrűbb fogakkal.

A kutyafésűk általában a szőrzet ápolására szolgálnak. Hasznosak a lokális gubancok kifésülésére, trimmelési segédeszközként is használhatók, és rövid szőrű kutyák fésülésére és az aljszőrzet kifésülésére is alkalmasak. Bár a velük való munka nem megy gyorsan, általában precízek (és türelmet igényelnek mind a kutya, mind a gazdi részéről). Vigyázzon a fogak okozta gyakori szőrhúzásra és bőrirritációra. Egyes kutyafésűknek speciális rendeltetésük van – a paraziták kifésülésére szolgálnak.

Kutyakefék

A kutyakefék a legkeresettebb és legváltozatosabb szortimentet képviselik. Különböző árkategóriákban és minden szőrtípushoz és kutyamérethez megfelelő kivitelben kaphatók. A kutyakefe kiválasztásakor teljes mértékben figyelembe lehet venni a kutya speciális igényeit. Bár egyes kutyakeféket univerzális kefékként árulnak, gyakran találkozhatunk olyan kutyakefékkel, amelyeket rövid/hosszú szőrzethez, selymes szőrzethez vagy aljszőrzettel rendelkező szőrzethez terveztek. Különböző méretek is kaphatók (pl. XS, S, M, L, XL), amelyek a fésülési felület méretét jelzik. Minél nagyobb a sörték által lefedett terület, annál nagyobb a fogásszélesség. A kis kutyakefék a kis fajtákhoz, a nagy kutyakefék pedig a nagy kutyafajtákhoz alkalmasak.

Fókuszáljon a nyél kialakítására – alakjára és a felhasznált anyagra. A nyéllel közvetlen kapcsolatban lesz, ezért ergonomikusnak és kényelmesnek kell lennie. A kefefej kialakítása is fontos – lehetnek fogak (fém, műanyag) és sörték (mesterséges, szintetikus) egyaránt.

Kutya gereblye

A kutya gereblye egy speciális típusú fésű vagy szőreltávolító fésű kutyák számára, amelynek gereblyeszerű (T alakú) feje van. A masszív, ergonomikus fogantyút egy merőlegesen elhelyezett egyenes fej egészíti ki, szélesebb, lekerekített fogakkal, amelyekkel átfésülhető a szőrzet, és eltávolítható az öreg és elhalt szőr.

Ez egy meglehetősen népszerű, nagy hatékonyságú felszerelés. A gereblye még a hosszú és vastag, aljszőrzettel rendelkező szőrzet esetében is kiváló eredményt ad. Az eredmény egyenletesen kifésült szőrzet, megtisztított aljszőrzet és összességében szebb kinézetű szőrzet. Keresettek azok a modellek, amelyeknek gyorskioldó funkciója van a kifésült szőrszálak eltávolítására. Legismertebb képviselője a FURminator kutya gereblye.

Fésülködő kesztyű kutyák számára

A fésülködő kesztyűt kifejezetten vedlő, sima szőrű kutyák számára tervezték. A tenyérrészen műanyag vagy szilikon kiemelkedésekkel ellátott kesztyűt egyszerűen a kézre kell húzni, és végigfuttatni a kutya szőrén, mintha simogatnánk.

Amellett, hogy a kesztyű az elhalt szőrszálakat a kiemelkedések közé felfogja, kellemes masszázst és vérkeringést is biztosít az állat bőrének. Egyes kesztyűk a kutya fürdetésénél is hasznosnak bizonyultak, ahol a kesztyűt arra használják, hogy a tisztító sampont egyenletesen juttassák minden területre.

Kutyakefék és kutyafésűk ára

Mennyit fizet egy jó minőségű kutyakeféért? Egy kutyakefe vagy kutyafésű árát több változó befolyásolja – tartósság, anyag, hatékonyság, szabadalmaztatott kialakítás. Mindenekelőtt a használat intenzitása és a négylábú kedvence szőrzetének igényei alapján mérlegelje a befektetését.

Kutyakefék és kutyafésűk 1750 forintig

Az 1750 forintig terjedő árkategóriában főként egyszerű kutyafésűket, fésülködő gumikesztyűket és alapvető kutyakeféket talál acélfogakkal vagy szintetikus sörtékkel. Ezek a kutya szőrzetének egyszerű ápolásához – például sima szőrű és rövidebb szőrű kutyák esetében – jól szolgálnak.

Kutyakefék és kutyafésűk 1750 és 5250 forint között

1750 és 5250 forint között a választék változatosabb típus, méret és anyag tekintetében. Itt különböző szőrtípusokhoz – a sima szőrzettől a göndörön át a sűrű szőrzetig, akár aljszőrzettel – talál eszközöket a kutya ápolására. Az ár/minőség arány jobb, és a márkás modellek évekig kitartanak.

Kutyakefék és kutyafésűk 5250 forinttól

A kategóriát a jelenleg legkelendőbb kutyakefék és prémium minőségű kutya gereblye fésűk képviselik. Ezeket intenzívebb használatra is tervezték, hogy a lehető legjobb szőrminőséget érjék el a bőr károsodásának kockázata nélkül.

Népszerű kutyakefe és kutyafésű márkák

  • Furminator – A “furminator” szó annyira népszerűvé vált a kutyatulajdonosok körében, hogy más gyártók által gyártott kutya gereblyékre is használják. Az eredeti FURminator azonban valójában egy szabadalmaztatott aljszőrzet fésű, és a laza szőrszálak akár 99%-át is ki tudja fésülni. Előnye a speciális fésűfej, amelyet úgy terveztek, hogy ne sértse az állat bőrét. Ezenkívül a FURminator fésülködő gereblye védőélekkel, ergonomikus fogantyúval, a kifésült szőr kioldására szolgáló gombbal és az állat természetes alakját és testfelépítését követő ívelt éllel rendelkezik. A FURminatorok különböző kivitelben kaphatók – különböző méretű és szőrtípusú kutyák számára.
  • Trixie – A Trixie márka a kisállat-kellékek értékesítésére és forgalmazására összpontosít. Különböző kutyáknak szánt kefék és fésűk széles portfóliójával rendelkezik. Érdekesek a kétoldalas kefék, a teljesen fém fésűk, a forgó fogakkal ellátott gereblyék, valamint a tökéletes szőrzetápoláshoz való puha sörtékkel ellátott ergonomikus kefék.
  • Kruuse Buster – A dán Kruuse márka az egyik legjelentősebb a kisállat-ápolás területén. Jó ár/teljesítmény arányt kínálnak a Buster termékcsalád keféi, amelyek változatos formáikkal és méreteikkel nyűgöznek le. Számos modell úgy lett kialakítva, hogy a vedléstől kilazult szőrszálakat sokkal jobban eltávolítsa, mint egy normál kefe vagy fésű.
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.FURminator rövid szőrre
A aljszőrkefe, rövid szőrű kutyáknak akár 99%-ban eltávolítja a vedléstől kilazult szőrszálakat.⭐ 100 %7500 Ft Alacsony ár
2.FURminator hosszú szőrre
Az ívelt él igazodik kedvence adott testfelépítéséhez és alakjához a kényelem érdekében.⭐ 98 %7500 Ft Alacsony ár
3.Furminator Curry Comb
Szőrzetápoló szerszám kutyáknak és macskáknak, a legtöbb fajta szőrzethez alkalmas.

⭐ 96 %4750 Ft Alacsony ár
4.Trixie Bolhafésű
Bolhafésű fémfogakkal és csúszásmentes, műanyag nyéllel.⭐ 94 %950 Ft Alacsony ár
5.Trixie gereblye fésű
Speciálisan az aljszőrzet intenzív ápolására lett kifejlesztve.
⭐ 92 %3200 Ft Alacsony ár