RECENZIÓ

TESLA AirCook & Grill QG800 WiFi többfunkciós forrólevegős sütő recenziója

Gyengéje a multifunkcionális konyhai eszközök, különösen a különböző típusú edények, amelyek potenciálja a főzés és az előkészítés széles skáláján használható? Lehet, hogy van néhány inspirációnk az Ön számára, ami nem hagyja hidegen. Ma várja Önt a TESLA AirCook & Grill QG800 Wi-Fi recenziója, amelyet személyesen teszteltünk.

Mi rejtőzik a hosszú, bonyolult név mögött? Vajon egy újabb praktikátlan és helyigényes, nagyon ritka használatra szánt tárgy lesz, amely végül a szekrényben talál örök nyugalomra? Vagy egy olyan készülék, amely segít felfedezni a főzés új dimenzióit, és a kedvenc társává válik a konyhában? Nos, a döntés végső soron természetesen Önön múlik. De a TESLA AirCook & Grill elég mindent kínál ahhoz, hogy ne csak létjogosultságát igazolja, hanem állandó és kiváltságos helyet találjon a konyhapulton és az Ön szívében.

A jó öreg TESLA

Ha az arany cseh kezekről szóló mondás jól cseng Önnek, akkor valószínűleg örömmel fogja hallani, hogy ez a többfunkciós forrólevegős sütő nem a világhírű amerikai Tesla márka, hanem a jó öreg cseh TESLA terméke. Technológia tekintetében nem marad el az előbb említett világóriástól. Számos modern funkciót és kütyüt kínál. Mint később kiderül.

A TESLA márka 1946-os alapítása óta komoly hagyományokkal és jó hírnévvel rendelkezik hazánkban. Az idősebb generációk tagjai emlékeznek a legendás TESLA televíziókra és rádiókra. Ennek a márkának azonban sokkal szélesebb portfóliója van. És bár az elmúlt évtizedekben némileg háttérbe szorult, még mindig jelen van az üzleti életben, és nagyon jól csinálja. Sőt, az utóbbi években a modern és intelligens elektronika révén ismét nagyobb figyelmet kapott. Például robotporszívók, ablaktisztítók vagy éppen a konyhai készülékek.

logo TESLA electronics

A TESLA termékeire továbbra is jellemző a műszaki precizitás, a megbízhatóság, valamint a hagyományok és a tapasztalat ötvözése a legmodernebb technológiákkal. Milyen mixet kevert össze számunkra ez a márka a TESLA AirCook & Grill QG800 WiFi sütő esetében?

Már most elárulhatjuk, hogy – nem meglepő módon – nagyon sikeres.

Mi az a TESLA AirCook & Grill?

A TESLA AirCook & Grill egy többfunkciós digitális forrólevegős sütő. Úgy tűnik, túl sok van ezekből a képességekből, de a valóságban még több is beleférne a leírásba. A TESLA AirCook & Grill valójában nagyon sok mindenre képes. A „többfunkciós” kifejezés ezért kulcsfontosságúnak tekinthető az esetében. Ugyanakkor azt is el kell mondani, hogy ezt a készüléket nem éppen könnyű egyszerűen definiálni, mert egy kicsit kilóg a sorból.

Egy kompakt asztali sütő, egy modern forrólevegős sütő, egy háztartási grill, egy gyümölcsszárító és még ki tudja, mi minden kombinációja. Most nézzük meg, hogyan és mire használható a TESLA AirCook & Grill készülék.

Milyen előnyei vannak a forrólevegős sütőnek/forrólevegős fritőznek?

Talán már hallott a forrólevegős fritőzökről. Ezek a modern készülékek az utóbbi években egyre divatosabbá váltak. Lassan, de biztosan kiszorítják a háztartásokból a klasszikus fritőzöket/olajsütőket, amelyekben néhány liternyi túlhevített olajban sütik ki az ételt. Mitől jobbak a forrólevegős fritőzök?

Először is, lehetővé teszik, hogy az ételeket minimális zsiradékkal vagy akár zsiradék nélkül készítse el. Hogy technikailag korrektek legyünk, az olyan kifejezések, mint „fritőz” vagy „sütés/kirántás”, szigorúan véve nem használatosak ezekkel a modern készülékekkel kapcsolatban. Alapvetően kisméretű, gazdaságos, kompakt, forrólevegős sütőkről van szó. Kis térfogatuknak és speciális légkeringetési technológiájuknak köszönhetően az ételeket kevesebb energiafelhasználással, alaposan, egyenletesen és sokszor gyorsabban melegítik fel és készítik el, mint egy valódi sütőben. Ráadásul ezeket a „fritőzöket” nem kell előmelegíteni.

A sütés egyenletességének és intenzitásának köszönhetően ropogós hasábburgonya, rántott szelet és egyéb finomságok elkészítésére is alkalmasak, amelyeket általában olajjal teli kádban/tartályban sütnek. Ennek eredményeképpen az ilyen finomságok íze kicsit más, mint a mélysütőben készülteké, de nem kevésbé ropogósak és finomak. És sokkal kevésbé zsírosak és nehezek. Ha szereti ezeket a klasszikus finomságokat, de az epehólyagját is szereti, egy forrólevegős fritőz kiváló szolgálatot tehet.

A TESLA AirCook & Grill a Heat2Flow dinamikus forrólevegős technológiát használja, amely dinamikus és egyenletes hőmérséklet eloszlást biztosít a belső térben. Az ételek tökéletesek lesznek állandó forgatás, keverés stb. nélkül. A gyártó állítása szerint akár 85%-os zsírmegtakarítás is lehetséges. Valójában biztonságosan készíthet ételt teljesen zsír nélkül. A TESLA AirCook & Grill QG800 WiFi esetében a hozzáadott zsír nem magában az elkészítésben részt vevő hőközeg, hanem az ízhordozó.

Milyen hőmérsékleteket lehet beállítani a TESLA AirCook & Grill QG800 WiFi készüléken?

Ez a sütő 65 és 200°C közötti manuális hőmérséklet-beállításokat tesz lehetővé. Ez valamivel magasabb, mint a legtöbb forrólevegős sütő esetében, de alacsonyabb, mint egy klasszikus sütő esetében. Ezenkívül használhatja a 8 előre beállított program bármelyikét, amelyek automatikusan kiválasztják a megfelelő hőmérsékletet és egyéb paramétereket az adott receptnek megfelelően.

A hasábburgonya például egy speciális programmal 25 percig sül 200°C-on. El kell mondani, hogy az eredmény valóban gyönyörű. A hasábburgonya/sült krumpli mélyen aranyszínű és gyönyörűen átsült, a külseje ropogós, de a közepe puha. Egyszóval, pont olyan, amilyennek lennie kell.

Grillezett csirkét szeretne? A TESLA AirCook & Grill tartozékai

TESLA AirCook & Grill QG800 WiFi 10
A tartozékok széles skáláját tartalmazza. Ez rapidan növeli az elkészítési lehetőségeket.

A TESLA AirCook & Grill készülékhez rengeteg tartozékot kap. Ha húst süt vagy gyümölcsöt szárít, használja a drótrácsokat. Ha hasábburgonyát, édesburgonyát vagy amerikai burgonyát süt, a speciális forgó drótkosár tökéletes. De a legelbűvölőbb a grillfelszerelés. Mégpedig a rotációs grillezéshez.

Erre a célra használhatja a speciális grillvillát vagy a remek 10 nyárstartót. Még egyszer hangsúlyoznunk kell, hogy ezek forgó tartozékok! Ez azt jelenti, hogy valóban professzionális grillezési eredményt kap.

Egyszerűen egy ilyen csirkének (lásd igyekezetünket a recenzió végén) grillezés közben forognia kell – különben nem az igazi. De kevés hagyományos sütő nyújt ilyesmit. A TESLA AirCook & Grill viszont igen. És könnyen meggyőződhet róla, hogy egy egész csirke is elfér benne. Elvégre a 12 literes kapacitás mindent elárul. Így készíthet például autentikus húst gyroshoz vagy kebabhoz. Ha szeret kísérletezni a konyhában, el lesz ragadtatva.

Gyümölcsszárító minden háztartásba

Van gyümölcsszárítója? Nincs? Akkor nem is lesz rá szüksége, ha beszerez egy TESLA AirCook & Grill készüléket. Ez a többfunkciós sütő betölti a funkcióját. Ha gyümölcsöt, gombát vagy más termést szeretne szárítani, csak rakja a vékonyra szeletelt szeleteket a mellékelt rácsokra, és válassza ki az szárítási programot. Ez 4 órán keresztül működik 30°C-os hőmérsékleten. Egyszerre mindhárom rácsot használhatja. A sütő belsejében 5 magassági pozíció található.

Mint észreveheti, az említett hőmérséklet a manuálisan állítható tartományon kívül van, nagyon alacsony és kíméletes. A hús szárításához azonban 68°C körüli hőmérséklet ajánlott, és az AirCook & Grill ezt is elvégzi.

Mekkora az AirCook & Grill kapacitása és ki fogja értékelni?

Az AirCook & Grill meglehetősen nagyvonalú, 12 literes kapacitással rendelkezik. Ez nyilvánvalóan kevesebb, mint egy sütőé, de lényegesen több mint a normál forrólevegős sütőké. Így ez a készülék egy nagyobb háztartásban is hasznos lesz. A modern konyha rajongói fogják értékelni, akik szeretnek kísérletezni és mindenféle sült vagy grillezett ételeket készíteni.

TESLA AirCook & Grill QG800 WiFi 06
A kapacitás 12 l. Így nyugodtan „grillezhet” egy egész csirkét. A tartozékok közé egy csepegtető tálca is tartoz

Dizájn kivitelezése

Bár a TESLA AirCook & Grill nagy kapacitással rendelkezik, mégsem túl nagy. Magassága és szélessége körülbelül 40 cm. Némi helyet elfoglal a pulton, de megfelelő és széleskörű felhasználási lehetőségeket is kínál. A dizájn modern, elegáns – érintésvezérléssel és a hőmérséklet beállítására szolgáló forgótárcsával.

A klasszikus sütőhöz hasonlóan átlátszó üvegből készült betekintőablak nagyon praktikus megoldás az ételkészítés állapotának szemmel tartására. A TESLA AirCook & Grill talán nem a legszebb konyhai készülék, amit valaha látott. De a dizájn céltudatos, és biztosan nem vall szégyent.

Vezérlés és funkciók

A TESLA AirCook & Grill a felső részen található érintőikonok segítségével vezérelhető. Minden viszonylag könnyen érthető. Vannak egyéni programok: hasábburgonya, csirke, hús, desszertek, hal, szalonna, garnélarák, szárítás. Továbbá belső világítás kapcsoló, nyársforgatás, melegítési hossz/hőmérséklet kapcsoló és hálózati kapcsoló. A vezérlőrészben egy kör alakú szabályozógomb dominál (hőmérséklet és sütési idő beállítása).

De ne feledkezzünk meg arról sem, hogy miért szerepel a készülék nevében a Wi-Fi szó. A készüléket párosíthatja az ingyenes mobilalkalmazással, amely számos további funkciót, beállítást és receptkészletet kínál (azonban egy nyomtatott szakácskönyv is jár hozzá). Egyelőre még nincs sok recept, remélhetőleg még több is érkezik. Így könnyedén integrálhatja az AirCook & Grillt az okosotthonába.

A TESLA AirCook & Grill QG800 WiFi mobilalkalmazáson keresztül is vezérelhető, például a kanapéról.

TESLA AirCook & Grill QG800 WiFi recenziójának összefoglalója

A TESLA AirCook & Grill többfunkciós sütő érdekes és meglepően sikeres „keresztezése” több konyhai eszköznek. Lehet vele sütni forró levegővel, grillezni, szárítani, újra melegíteni az ételeket, sós és édes ételeket, süteményeket vagy péksüteményeket készíteni. Egyszóval a felhasználási lehetőségek igazán nagyszerűek. És ez a széles hőmérséklet-tartománynak is köszönhető.

A kényelmesebb használat érdekében 8 automatikus program is rendelkezésre áll, és a készüléket a mobilalkalmazáson keresztül online is vezérelheti. A 12 literes kapacitás elegendő egy egész csirke megsütéséhez vagy az egész családnak szánt étel elkészítéséhez. Az 1800 W maximális bemeneti teljesítmény még mindig alacsonyabb, mint egy hagyományos sütőé, a sütés pedig energiatakarékosnak mondható. A készülék kompakt és nem foglal túlzottan nagy helyet. A lényeg – ez egy nagyon praktikus konyhai segítő.

Szerkesztőségi teszt – egészben sült csirke a TESLA forrólevegős sütőben

Amint hazaviszi a TESLA forrólevegős sütőt, a dobozon lévő képen, amely egy szaftos csirkét ábrázol, mely a sütő belsejében forog, azonnal megakad a szeme. Azonnal ráérez az ember a csirke ízére, ahogy mi is, így nem maradt más hátra, mint kipróbálni, hogy tényleg szépen és lényegében minimális erőfeszítéssel lehet-e egész csirkét sütni. Az eredmény így néz ki, és szerintünk ez nagyon jól sikerült!

Ne felejtse el a csirkét rendesen megsózni, ízlés szerint fűszerezni és vajat adni hozzá. Sok vajat. A bőr alá, vagy összekeverheti a vajat egyenesen a fűszerekkel, és bedörzsölheti vele az egész csirkét. Az eredmény meg fogja érni!

Bár a TESLA forrólevegős sütő automatikusan beállítja a hőmérsékletet az alkalmazásban. Negyedóránként újra bedörzsöltük a csirkét, hogy minél több ízt szívjon magába.

TESLA AirCook & Grill QG800 WiFi 02

Ez talán az egyetlen probléma, amit észrevettünk. A sütőnek átlátszó ajtaja van (ami ideális az ételek vizuális ellenőrzésére, akár meg is világíthatja), de az ajtó kétrétegű, és van közte egy rés.

Az utólagos mosáskor a mosószer bejutott a rétegek közé, ami a fotó alapján nem optimális. Ez azonban nem változtat a nagyszerű funkcionalitáson, és egy ilyen apróság semmiképp nem tarthatja vissza a vásárlástól.