Háziállatok

A legjobb granulátumok törpenyulak számára (recenziók és teszt) 2024

törpenyul Hogyan kell etetni a nyulat és melyek a legjobb granulátumok törpenyulak számára? Tartson velünk, hogy választ kapjon a törpenyulak tenyésztésével kapcsolatos kérdésekre, amelyek nagyban befolyásolják e kedves háziállatok életének minőségét és élettartamát.

A törpenyulak nagyon népszerűek. Sűrű és puha szőrzet, gombszemek, aranyos pofa és ellenállhatatlan fülek. Nem olyan kicsik, mint a hörcsögök, nem kell sétáltatni őket, mint a kutyákat, és nem kell aggódni a karmok és a karmolás miatt sem, mint a macskák esetében. Azonban megfelelően fel kell készülni a törpenyúl tenyésztésére, és fel kell vértezni magát egy adag felelősséggel, de legfőképpen türelemmel. Az imádnivaló „kisebb méretű” nyúlnak sok mozgásra, jó társaságra és minőségi táplálékra van szüksége. Ahhoz, hogy boldog életet élhessen, a gazdinak meg kell ismerkednie az etetés szabályaival, és olyan étrendet kell biztosítania számára, amelytől jól érzi magát.

A nyúl táplálékának alapja a széna. És továbbá? Hogyan lehet változatossá tenni a nyúl étrendjét, és fordítva – mit kell elkerülni? A következő sorokból megtudhatja a legfontosabbakat. Nem szabad alábecsülni az állateledel kiválasztását, ezért ebben az esetben is javasoljuk, hogy figyelmét a törpenyulaknak szánt granulátumokról elérhető tesztekre és recenziókra összpontosítsa, amelyekben értékes benyomásokat és tenyésztők tapasztalatait találhatja meg.

A legjobb granulátumok törpenyulak számára (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Versele Laga Cuni Adult Complete
A Versele Laga Cuni Adult Complete rostban gazdag, all in-one extrudált táplálék felnőtt nyulak számára.⭐ 100 %1900 Ft Alacsony ár
2.Vitakraft Vita Fit C-Forte petrezselymes pellet rágcsálóknak
Magas C-vitamin tartalmú kiegészítő állateledel rágcsálók számára, amely támogatja az ellenálló képességet.⭐ 98 %1150 Ft Alacsony ár
3.Vitakraft Lofty's eleség rágcsálóknak
A Vitakraft Lofty's rágcsálóknak egy ízletes, ropogós párnákat tartalmazó eledel. Tápláló, levegő könnyedségű extrudált zabból és szénából készült táplálékkiegészítő, rágcsálók részére.⭐ 96 %900 Ft Alacsony ár
4.Brit Animals - Rabbit Adult
A Brit Animals - Rabbit Adult egy szuper prémium teljes értékű eledel felnőtt nyulak részére (20 hetestől 4 évesig).⭐ 96 %1000 Ft Alacsony ár
5.Gimbi Mother Nature Rabbit - állateledel nyulak számára
Teljes értékű takarmány törpe- és dísznyulaknak, amely kielégíti a felnőtt nyulak tápanyagszükségletét.⭐ 94 %3750 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon takarmányt/granulátumot törpenyulak számára

Törpenyúl… A házinyúl kisebb, de annál szőrösebb változatáról van szó. A törpenyulak a családok kedvenceivé váltak. Természetük és aktivitásuk miatt sok vidám pillanatot tölthetünk velük, és kis erőfeszítéssel megtanulhatnak néhány parancsot. Arról nem is beszélve, hogy imádják a társaságot, és ezt meg is követelik Öntől és gyermekeitől.

Ahogy a háziállatoknál lenni szokott, a törpenyulak tartásakor az etetés az egyik legfontosabb pont. Ha kezdettől fogva jól csinálja, akkor jutalma egy boldog, energiával teli állat lesz és egészségügyi komplikációk nélkül. Hogyan és mivel ne/etesse a törpenyulat? Milyen helyet foglal el a granulátum az étrendjében?

Törpenyúl – alapvető jellemzők

A törpenyulakat a házinyúlból tenyésztik ki, de mindig kisebb termetűek és súlyúak (1-2 kg). Az első törpenyúlfajtát az 1820-as években tenyésztették ki Angliában. Idővel más, vizuálisan vonzó fajták is megjelentek, amelyek között a legnagyobb különbségek a szőrzet színében, a szőrzet textúrájában és hosszában vannak. Átlagosan 6 évig élnek, egyes példányok megfelelő gondozás mellett akár 10 évig is gazdájukkal maradnak.

A takarmányozási követelmények és a tápanyagszükséglet ugyanaz, mint a házinyulak esetében. Növényevők, tehát táplálékuk szénából, fűből, réti növényekből és sötét leveles zöldségekből áll.

Ezeket a kicsi, törpe nyúlfajtákat hobbitenyésztésre szánják, nem pedig hasznosításra (szőr vagy hús céljából). Ezért leggyakrabban lakásban tartják őket, bár manapság már kombinált tenyésztéssel is találkozhatunk (melegebb hónapokban a kertben, hűvösebb hónapokban a lakásban). Társasági természetük (reagálnak az emberekre), játékosságuk, tisztaságuk és aranyos megjelenésük miatt népszerűek.

Törpe nyúl és etetés

Miért ne/vegyen törpenyulat?

Okok, amiért a törpenyúl jó választás:

  • Ez egy kisebb háziállat, amely kisebb lakásban is tartható.
  • Többféle fajta közül választhat, amelyek külsejükben különböznek egymástól.
  • Kezelése könnyű és kellemes. Szereti, ha simogatják.
  • A rágcsálókhoz képest kisebb a nem kívánt agyontaposás vagy ráülés veszélye.
  • Nem kell sétáltatni, mint egy kutyát, és nincs szüksége különleges hőmérsékleti körülményekre sem, mint a hüllőknek és a gyíkoknak.
  • Meg tudja tanulni a tisztaságot.
  • Átlagosan 6 éves korig él.
  • Figyelmet igényel – nem fog vele unatkozni.

…de vannak olyan okok is, amelyek miatt érdemes megfontolni a vásárlást:

  • Időnként rágcsál, megrágja és tönkreteszi az útjába kerülő apró tárgyakat.
  • Bár a törpenyúl kistermetű, legalább 1 méter hosszú ketrecre van szüksége, és legalább egy órányi ugrándozásra a lakásban/kertben.
  • Reggel és este a legaktívabb. Este zavaró lehet.
  • Ha nincs jó társasága (nyúl vagy ember), ideges viselkedés jelentkezik.
  • A hosszú szőrű fajtákat gyakrabban és precízebben kell fésülni/ápolni.
  • Hosszabb ideig él, mint a hörcsög. Megfontolandó, hogy 2 év után is szórakoztatja-e a családtagokat.

Mit ehet egy törpenyúl?

Tegyük fel, hogy a törpenyúl már a család tagja, és felelősségteljesen szeretné tudni a legfontosabb dolgokat az etetésével kapcsolatban.

A törpenyúlnak sajátos emésztőrendszere van, nagy vakbéllel, amely az emésztőrendszer 40%-át teszi ki, és ahol a lenyelt táplálék erjed/fermentálódik. A vakbél éjszaka puha ürüléket termel. A törpenyúl cekotrófiát praktizál – a növényi táplálék megemésztéséhez nélkülözhetetlen kulcsfontosságú tápanyagokban és mikroorganizmusokban gazdag puha ürüléket fogyaszt. Ez egy olyan folyamat, amely biztosítja az emésztés egyensúlyát, semmiképpen sem helytelen „viselkedés”. Ez a tevékenység természetesen hozzátartozik az életéhez.

  • A törpenyúl kizárólag növényevő, és friss szénára van szüksége az étrendjében, amely pormentes és illatos. Táplálékának több mint 80 %-át ennek kell kitennie. A széna magas rosttartalmú és alacsony szénhidráttartalmú. Az elegendő széna segít a fogak kopásában is, amelyek a nyulaknál folyamatosan nőnek.
  • A széna mellett célszerű füvet, réti növényeket és sötétebb levelű zöldeket is beiktatni az étrendbe, amelyek tápanyagokban gazdagabbak a világos salátákhoz képest. A jól ismert jégsaláta például folyékony székletet okoz a nyulaknál. A törpenyulak előszeretettel fogyasztják a brokkolit, a zsázsát, a lóherét, a spenótot és a pitypangot is.
  • A törpenyulaknak szánt granulátumokat csak az ajánlott napi mennyiségben szabad adni. Fontos, hogy magas legyen a rosttartalma, alacsony a fehérjetartalma, és ne tartalmazzon gabonaféléket, amelyektől a nyulak gyorsan híznak.
  • A hírhedt sárgarépát és néhány helyi gyümölcsöt (alma, körte, eper, málna stb.) csak kis mennyiségben fogyaszthatják a törpenyulak. Ezek megnövekedett szénhidrát- és cukortartalommal rendelkeznek, ami nem tesz jót a nyúl emésztésének és bélrendszerének mikrobiális összetételének.
  • A törpenyúlnak egész nap friss, biztonságos vízhez kell jutnia – akár a tálban, akár az itatóban.

Mit nem ehet egy törpenyúl?

  • Egy törpenyúl számára a kutya- és macskaeledel egyáltalán nem megfelelő. Még vészhelyzetben sem szabad ezzel etetni.
  • Soha nem ehet feldolgozott emberi ételmaradékot, gabonaféléket, hüvelyeseket, tejtermékeket, pékárut, burgonyát, dióféléket, gombát, fokhagymát, hagymát, csípős paprikát vagy szárított gyümölcsöt.
  • Nagy veszélyt jelentenek a szobanövények levelei, amelyekhez a nyúl hozzáférhet.
  • A friss gyümölcsök napi adagja nem haladhatja meg az egy evőkanálnyi mennyiséget. Kerülje az egzotikus gyümölcsök adását.

Korlátozza a kísérletezést és a véletlenszerű kínálást, bár a nyúl figyelmesen nézi Önt. Ezek a hóbortok kisebb-nagyobb emésztési problémákat okoznak neki. Az olyan étrend napi betartása, amelytől a nyúl jól érzi magát kulcsfontosságú tényező a jó életminőségéhez.

Granulátumok törpenyulak számára és fontosságuk a takarmányozásban

A széna és a fű általában olyan alapot jelentenek a nyulak számára, amelyre építkezhet. A nyulaknak szánt granulátumokat eredetileg a házinyulak tenyésztésének megkönnyítésére fejlesztették ki, mivel gyors és hatékony etetést tettek lehetővé, amely után a nyulak súlya megnövekedett, és az összetétel kiküszöbölhette a betegségek esetleges előfordulását (ún. nyulaknak szánt gyógyszeres granulátumok).

A törpenyulak tartásakor a kifejezetten az ő igényeikre kifejlesztett granulátumok bizonyos könnyebbséget jelentenek a gondozásban, ugyanakkor nagyobb biztonságot nyújtanak abban, hogy olyan tápanyagokat is kaptak, amelyek a normál étrendjükből hiányozhatnak vagy elutasítják. Alkalmasak a fő táplálék kiegészítésére. A granulátumok, amelyek homogén és minőségileg azonos keverékből állnak (minden granulátum azonos összetételű), legtöbbször a nyulak fejlődéséhez és gyarapodásához megfelelő rostokat, ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaznak.

A törpenyulaknak szánt kész granulált eledelek egyszerűen etethetők, nagyon pontos adagolást tesz lehetővé, és a fontos tápanyagok ideális arányban vannak jelen. A kiválasztásnál azonban óvatosan és körültekintően kell eljárni, mert még ebben a kategóriában is találhat olyan olcsó takarmányokat, amelyekben magas a gabonafélék és olyan összetevők aránya, amelyek hosszú távon negatívan hatnak a nyúl emésztésére, egészségére és élettartamára.

törpenyúl és takarmány

Hogyan lehet felismerni a minőségi granulátumot törpenyulak számára?

  • A neves és jól ismert gyártók kínálatában találja meg ezeket.
  • Magas rosttartalommal rendelkeznek, ideális esetben több mint 18-20%-os rosttartalommal.
  • Különböző fűféléket, növényeket, zöldségeket és esetleg kis arányban gyümölcsöt tartalmaznak.
  • Zúzatlan szárakat tartalmaznak, amelyek serkentik a rágást és elősegítik a fogak kopását.
  • A keményítő- és zsírtartalom nagyon alacsony.
  • Az összetételben nincsenek gabonafélék.
  • Kémiailag kezeletlen alapanyagokból készülnek, hozzáadott színezékek és ízesítők nélkül.
  • A termékleírásból kiolvasható, hogy tenyésztőkkel, állatorvosokkal és táplálkozási szakemberekkel együttműködve fejlesztették ki.
  • Az anyagok komplett összetétele és tartalma elérhető. Nincs eltitkolás és marketingcsábítás.
  • Tenyésztők pozitív értékelései és recenziói kísérik ezeket.

Törpenyulaknak szánt takarmányok ára

Mennyit kell fizetni a törpenyulaknak szánt minőségi granulátumért és takarmányért? A könnyebb tájékozódás érdekében az alábbi három kategóriába soroltuk az elérhető ajánlatokat.

Takarmányok törpenyulaknak számára 1750 forintig

Ebben az árkategóriában alap minőségi nyúl takarmányok kisebb térfogatú kiszereléseit (kb. 1 kg-ig) vagy kétszer akkora kiszerelésű, kevésbé jó minőségű, olcsó takarmányokat talál. A kisebb kiszerelésekhez nyúlnak a tenyésztők, amikor először vásárolnak, hogy lássák, a nyúl szereti-e a választott eledelt.

Takarmányok törpenyulaknak számára 1750 és 7000 forint között

A kategória, amelyben a jelenleg legkelendőbb granulátumokat és takarmányokat találja a nyulak számára, ár/minőség arányával hívja fel magára a figyelmet. Ezek általában 3-5 kg-os kiszerelések, amelyek hosszú távú kiegészítő etetésre elegendőek. Érdeklődjön a rosttartalom százalékos aránya valamint az ásványi anyagok és vitaminok jelenléte iránt. Célszerű gabonafélék és rejtett cukrok nélküli, minőségi alapanyagokból készült takarmányokhoz nyúlni.

Takarmányok törpenyulaknak számára 7000 forinttól

A prémium kategóriás nyúl granulátumok és takarmányok kiegyensúlyozott arányban tartalmaznak a nyúl számára előnyös tápanyagokat. Úgy tervezték, hogy a nyulat a megfelelő rágásra kényszerítsék és elősegítsék a fogak kopását. Kémiailag nem kezelt összetevőkből készült, magas rosttartalommal, valamint tenyésztőkkel, állatorvosokkal és táplálkozási szakemberekkel együttműködve lett kifejlesztve.

Népszerű törpenyulak számára készült takarmány márkák

  • Versele Laga – A hagyományos belga márka portfóliójában kutyák, macskák, egzotikus madarak, rágcsálók és nyulak számára készült eledelek találhatók. A nyúl takarmányok választéka változatos, különböző formában és összetételben kapható. Érzékeny emésztésű nyulak és fiatal nyulak számára speciális takarmány is kapható.
  • Brit – A Brit Animals termékcsalád kizárólag az otthon tartott rágcsálók és nyulak igényeinek kielégítésére szolgál. A takarmányt modern eljárásokkal állítják elő, az alapvető tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok pontos arányával.
  • Beaphar – Törpenyulaknak szánt teljes értékű takarmányt/eledelt kínál, amelyet tenyésztők, állatorvosok és táplálkozási szakemberek együttműködésével fejlesztettek ki. Ez egy 100%-ban extrudált takarmány, ahol minden granulátum azonos összetételű. Kiváló online vélemények.
  • Supreme Science – A nagyon jól forgalmazott nyulaknak szánt takarmány márkák közé tartoznak a Supreme Science termékei. Teljes értékű nyúl eledel magas rosttartalommal (24%), rejtett cukrok nélkül, állatorvosok által ajánlott. Kiváló minőségű alapanyagokból készült és prebiotikus anyagokat tartalmaz.
  • Nutrin – A cseh Nutrin márka magas minőségű állateledelek gyártására összpontosít. A nyúl eledelek/takarmányok különböző összetételben, különböző kiszerelésekben kaphatók – fiatal és felnőtt nyulak számára egyaránt.
  • Avicentra – Ha választási lehetőséget szeretne adni nyulának, próbálja ki az Avicentra márka takarmánykeverékeit. Ezek nem homogén granulátumok, a keverék különböző lóheregyűrűkből, szárított zöldségcsíkokból és szárított gyümölcsökből áll.
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Versele Laga Cuni Adult Complete
A Versele Laga Cuni Adult Complete rostban gazdag, all in-one extrudált táplálék felnőtt nyulak számára.⭐ 100 %1900 Ft Alacsony ár
2.Vitakraft Vita Fit C-Forte petrezselymes pellet rágcsálóknak
Magas C-vitamin tartalmú kiegészítő állateledel rágcsálók számára, amely támogatja az ellenálló képességet.⭐ 98 %1150 Ft Alacsony ár
3.Vitakraft Lofty's eleség rágcsálóknak
A Vitakraft Lofty's rágcsálóknak egy ízletes, ropogós párnákat tartalmazó eledel. Tápláló, levegő könnyedségű extrudált zabból és szénából készült táplálékkiegészítő, rágcsálók részére.⭐ 96 %900 Ft Alacsony ár
4.Brit Animals - Rabbit Adult
A Brit Animals - Rabbit Adult egy szuper prémium teljes értékű eledel felnőtt nyulak részére (20 hetestől 4 évesig).⭐ 96 %1000 Ft Alacsony ár
5.Gimbi Mother Nature Rabbit - állateledel nyulak számára
Teljes értékű takarmány törpe- és dísznyulaknak, amely kielégíti a felnőtt nyulak tápanyagszükségletét.⭐ 94 %3750 Ft Alacsony ár