Magazin

TOP receptek otthoni ETA, Silvercrest, Tefal, Moulinex kenyérsütőgépekhez

Szeretné a legtöbbet kihozni otthoni kenyérsütőgépéből, de hiányoznak hozzá a receptek? Ez az érdekes konyhai készülék a közelmúltban az egyik legkeresettebbé vált. Jó, hogy visszatértünk a hagyományokhoz! Ropogós házi kenyér, péksütemények, tökéletesen kidagasztott tészta, finom fonott kalács – ez csak a kezdet, amely megnyitja az utat a finomságok felé, pontosan az ízlése szerint és az ellenőrzött összetevőkből. Ezért szedtük össze a népszerű, kedvenc recepteket az otthoni kenyérsütőgépekhez.

Ha Eta, Silvercrest, Tefal vagy Moulinex márkájú otthoni kenyérsütőgéppel rendelkezik, akkor merítsen ihletet, és mielőbb kezdje el az illatos sütést és főzést.

Receptek otthoni kenyérsütőgépekhez

Mit főzzön, készítsen és süssön egy otthoni kenyérsütőgépben?

Először olvassa el a használati útmutatót és a mellékelt receptkönyvet (ha a csomag tartalmazza).

  • Milyen képességekkel rendelkeznek az otthoni kenyérsütőgépek?
  • Milyenek a kenyérsütőgépek programjai?
  • Mekkora kenyeret tud készíteni?

Először is meg kell ismernie “munkatársát”, amelyben teljes mértékben bízni szeretne. Ahhoz, hogy sikeres legyen a sütés és a dagasztás, képesnek kell lennie a belehelyezett nyersanyagok kezelésére és feldolgozására. Így olyan erővel rendelkezni, amely nehézségek nélkül tudják kezelni a feldolgozásukat.

Mire képes egy otthoni kenyérsütőgép? Ropogós házi kenyeret süt – fehér lisztből, teljes kiőrlésűből és gluténmentesből. Burgonyakenyeret is bátorkodik készíteni, vagy akár gluténmentes lisztből. Puha és rugalmas tésztát dagaszt a házi párolt gombócokhoz, zsemlékhez, bagettekhez, kiflikhez, fonott kalácshoz és briósokhoz – csak tegye bele a hozzávalókat, és hagyja, hogy a dagasztóhorgok dolgozzanak. Teljesen könnyedén eljuthat a tökéletes útra. Ha szereti a házi minőséget, akkor mindenképpen belekezd majd a lekvár, joghurt, acidofil tej, sajt vagy bébiételek készítésébe is. Bár az otthoni kenyérsütőgép konténerének kapacitása nem túl nagy, néhány csésze házi lekvárhoz mindenképpen elegendő, amit a hétvégén az egész család élvezni fog.

Tippek a legjobb otthoni kenyérsütőgépekre

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Tefal PF611838
Energiafelhasználás: 1600 W
Töltet tömege: 1500 g
Programok száma: 19
+ kijelző, kémlelőnyílás a tetőn
+ tapadásmentes sütőfelület
5 out of 5 stars (5 / 5)60 000 Ft Alacsony ár
2.Brotilda Family
Energiafelhasználás: - W
Töltet tömege: 500-1500 g
Programok száma: 14
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)40 000 Ft Alacsony ár
2.ETA Duplica Vital Plus
Energiafelhasználás: 815 W
Töltet tömege: 1400 g
Programok száma: 14
+ közepes / világos / sötét színbeállítás
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)57 000 Ft Alacsony ár
3.ETA 2149 Harmony
Energiafelhasználás: 800 W
Töltet tömege: 1500 g
Programok száma: 10
+ teljesen automatikus
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)30 000 Ft Alacsony ár
4.ETA Delicca
Energiafelhasználás: 800 W
Töltet tömege: 1300 g
Programok száma: 11
+ késleltetett indítás
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)35 000 Ft Alacsony ár
5.GUZZANTI GZ 620
Energiafelhasználás: 550 W
Töltet tömege: 1000 g
Programok száma: 19
+ max. 15 órás indítás késleltetés
+ LCD kijelző
4.6 out of 5 stars (4,6 / 5)22 000 Ft Alacsony ár
6.Sencor SBR 1031WH
Energiafelhasználás: 580 W
Töltet tömege: 900 g
Programok száma: 12
+ LCD kijelző
4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)17 000 Ft Alacsony ár

Receptek otthoni kenyérsütőgépekhez – édes és sós

Hisszük, hogy itt talál ízletes és inspiráló változatosságot – nemcsak kenyeret és péksüteményeket, hanem édes reggelit, pizzatésztát, fánkokat, knédliket vagy egy egyszerű tippet a házi joghurt elkészítéséhez, amely a tartósítószerektől és a mesterséges összetevőktől teljesen mentes. Hisz erről szólnak a házi készítésű ételek!

Egyszerű kenyér otthoni kenyérsütőgépből

Hozzávalók:

  • 300 ml langyos víz
  • 2 evőkanál növényi olaj
  • 2 teáskanál ecet
  • 500 g sima liszt
  • 1,5 teáskanál só
  • 2 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál szárított élesztő
  • 1-2 teáskanál köménymag, ízlés szerint

Elkészítés:

Kezdjük azzal, ami a kenyérsütőgép számára a legfontosabb – a házi kenyér elkészítésének képessége. Kívül ropogósnak kell lennie, belül viszont gyönyörűen foszlósnak és rugalmasnak. A kenyérsütőgép átveszi szinte az összes előkészítési lépést Öntől. Már csak az kell, hogy a hozzávalókat megfelelő arányban tegye az edénybe. Ezt követően a kenyérsütőgép összekeveri az alapanyagokat, kidagasztja a tésztát, hagyja ideális körülmények között kelni és megsüti.

A hozzávalókat a kenyérsütőgépbe a felsorolt ​​sorrendben tesszük. A sót az egyik sarokba tesszük, a cukrot az élesztővel a másikba. A kenyérsütőgépben kiválasztjuk az alapprogramot – klasszikust, leggyakrabban ez az első választás. A hangjelzés után kész a kenyér!

Francia bagett

Hozzávalók:

  • 1,5 pohár langyos víz
  • 3 csésze sima liszt
  • 1,5 teáskanál só
  • 2 teáskanál cukor
  • 2 teáskanál szárított élesztő

Elkészítés:

Ebbe a rendkívül egyszerű receptbe beleszeret! A felsorolt ​​hozzávalókat az otthoni kenyérsütőgépbe az adott sorrendbe tesszük bele. Bekapcsoljuk a “Tészta” programot, és hagyjuk, hogy a kenyérsütő dolgozzon. Lisztezett deszkán kidolgozzuk a tésztát simára, és körülbelül 40 x 30 cm-es téglalap alakúra nyújtjuk, amelyet felére osztunk – 2 db 20 x 30 cm-es rész lesz. E részek széleit hengerrel kissé nyújtsuk ki, a hosszabbik oldalon pedig egyenletesen tekerjük fel ezeket, mint a roládot. A bagettek alaphossza tehát 30 cm legyen. A hengereket éles késsel ferdén bevagdossuk, körülbelül 5 cm-es közönként. Hagyjuk meleg helyen kelni legalább 40 percig.

Sütéshez enyhén megkenjük langyos sós vízzel, és tegyük 180 ° C-ra előmelegített sütőbe körülbelül 30-35 percre, amíg gyönyörű arany kérget nem kapnak.

Bolyhos pirítós kenyér

✅  Hozzávalók:

  • 250 ml tej
  • 50 ml víz
  • 30 g vaj
  • 1 tojás
  • 1,5 teáskanál só
  • 500 g sima liszt
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál szárított élesztő

Elkészítés:

Bár a ropogós házi pirítós nem bírja olyan sokáig, mint a megvásárolt társa, azonban biztos lehet benne, hogy ez friss péksütemény, amely nem tartalmaz vegyi anyagokat, és az elkészítéséhez sem használtak speciális gázt. A hozzávalókat fentiek szerinti sorrendben tesszük a kenyérsütőgép edényébe, és válasszuk ki a „Pirítós” programot (például az ETA kenyérsütők rendelkeznek ezzel).

Ennek a pirított kenyérnek semleges íze van. Tehetünk rá sósat, de édeset is. Édes pirítós készítése esetén adjon hozzá két teáskanál cukrot. A lekváros/dzsemes pirítósnak soha nem látott sikere lesz.

Bolyhos pirítós kenyér

Teljes kiőrlésű kiflik otthoni kenyérsütőgépből

✅  Hozzávalók:

  • 200 ml langyos tej
  • 30 g olvasztott vaj
  • 1 tojás
  • 500 g teljes kiőrlésű liszt (speciális közepes)
  • 1,5 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • szárított élesztő (7-8 g csomag)
  • kenéshez – 1 tojás és 1 evőkanál tej

Elkészítés:

A hozzávalókat a felsorolt ​​sorrendben tegyük az otthoni kenyérsütőbe. Nedvesekkel kezdjük, szárazakkal fejezzük be. Gondoskodjunk arról, hogy a só a tartály másik oldalán legyen, szemben a cukorral és a szárított élesztővel. Elindítjuk a tésztadagasztás módot. Dagasztás után a tészta tapadhat, de ha melegebb helyen megkelt lehet vele dolgozni.

Lisztezett deszkán osztjuk szét 10 kis “cipóra” – későbbi kiflikre. Minden cipót egy hosszúkás, körülbelül 18–20 cm hosszú lepényre sodorjuk, míg az egyik oldalon keskenyebb rész maradhat. A lepényt lazán feltekerjük – a szélesebbtől a keskenyebb rész felé, kifli alakúra. A kifliket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, további 15 percig hagyjuk kelni. Megkenjük felvert tojással, és 180 ° C-ra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük.

Tippünk: A teljes kiőrlésű lisztet fehér lisztre is cserélheti – 250 g sima + 250 g féldara arányban.

Édes fonott kalács

✅  Hozzávalók:

  • 200 ml langyos tej
  • 60 g vaj
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál citromlé
  • 450 g féldara liszt
  • 50 g sima liszt
  • 25 g friss élesztő
  • 100 g kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipet só
  • egy teáskanál citromhéj
  • egy maréknyi áztatott mazsola
  • fonott kalács kenéséhez – 1 tojás + 1 evőkanál tej

Elkészítés:

A kenyérsütőgép edényének aljára először az összes folyékony összetevőt – langyos tejet, citromlevet, olvasztott vajat és egy tojást – tesszük. A tetejére hintjük a sima és a féldara lisztet. A cukrot a tartály egyik sarkába szórjuk, és az összedarabolt élesztőt, a másikba tesszük a csipet sót, a közepébe öntsük a mazsolát és a citromhéjat. A sónak nem szabad előzetesen érintkeznie az élesztővel. Elindítjuk a “Tészta” módot a kenyérsütőn. Hagyjuk dolgozni addig, amíg a tészta szépen leválik a falairól. Ha ragad, adjunk hozzá egy kis mennyiségű lisztet, és hagyjuk, hogy a tésztába dolgozzák a dagasztóhorgok.

A kidolgozott tésztát a deszkán 6 egyenlő részre osztjuk. Mindegyikből kézzel hengert készítünk, azaz 1 szál „fonatot”. Három szálat fonunk egy fonatba – fonott kalács. A végeit úgy rögzítjük, hogy sütéssel ne menjen szét.

Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a fonott kalácsokat, és hagyjuk a melegen pihenni, amíg meg nem kelnek. Kenjük meg tejjel felvert tojássárgájával, és megszórhatjuk apróra vágott mandulával vagy dióval is. Lassan sütjük 150-160 ° C-ra előmelegített sütőben, körülbelül 45 percig. Vigyázzunk arra, hogy a fonott kalács teteje ne égjen meg. Ha gyorsan megbarnulnak, óvatosan fedje le sütőpapírral, hogy belül is megsüljenek.

Kedvenc banán kenyér

✅  Hozzávalók:

  • 125 ml habtejszín
  • 150 ml tej
  • 3-4 érett banán
  • 300 g sima liszt
  • csipet só
  • egy teáskanál cukor
  • szárított élesztő kb. 5 g (nem az egész csomag)

Elkészítés:

A banán kenyér az egyik legnépszerűbb édes recept az otthoni kenyérsütőhöz. Könnyen elkészíthető, és plusz bónusza a receptnek, hogy (szinte) cukor használata nélküli, mivel az édes hordozója ebben az esetben a banán.

Fokozatosan beletesszük a tejszínt, tejet, szétnyomkodott banánt, egy csipet sót, lisztet, cukrot és szárított élesztőt az otthoni kenyérsütő edényébe. A kenyérsütés klasszikus (alap) programját választjuk. A látóüvegen keresztül ellenőrizzük, hogyan nő a banánkenyér. Amikor a felső rész szép barna kérget kezd kapni, befejezzük a sütést.

Kedvenc banán kenyér

Pizza tészta otthoni kenyérsütőgépből

  Hozzávalók:

  • 300 ml víz
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1,5 teáskanál só
  • 700 g sima liszt
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 teáskanál szárított élesztő (vagy fél kocka friss – kb. 22 g)

Elkészítés:

A pizza tészta nagyon egyszerű, de nem mindig úgy sikerül, ahogy elképzelte. Az otthoni kenyérsütő játszva segít ebben is.

Tegye a nyersanyagokat az edénybe, rögzítse a dagasztó horgokat és indítsa el a “Dagasztás” programot. Minden alapanyag tökéletesen feldolgozásra kerül, rugalmas, nem ragadós és sima tésztát hozva létre. Nagyon jól lehet vele dolgozni és minden irányban nyújtható – szakadás nélkül.

Siska tészta

✅  Hozzávalók:

  • 200 ml tej
  • 1 tojás
  • 50 g olvasztott vaj
  • 2 evőkanál rum
  • csipet só
  • 500 g sima liszt
  • 1 vaníliás cukor (csomag)
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 1 kocka friss élesztő
  • 1 evőkanál citromhéj

Elkészítés:

Gusztusa van a siskára, amely olyan könnyű, mint a toll? Akkor próbálja ki a siska tésztát az otthoni kenyérsütőből, ami elvégzi a fáradságos dagasztást és kelést.

Hagyományosan kezdjük – a nedves hozzávalókkal. Következnek a szárazak, a felsorolt ​​sorrendben. Az otthoni kenyérsütőn a “Dagasztás” és a “Kelés” programot fogjuk használni. A kelés során a tészta térfogata megkétszereződik, és esetleg ki akar folyni az edényből.

A kelesztés után a finom, enyhén nedves tésztát óvatosan lisztezett deszkára öntjük, és úgy dolgozzuk ki, hogy ki lehessen nyújtani. Körülbelül 1,5 cm vastagságúra való nyújtás után elkezdjük a siskák kiszaggatását, például egy pohárral vagy egy kisebb csészével. A kiszaggatott siskákat lisztezett tepsire tesszük, és meleg helyen kelni hagyjuk (akár enyhén felmelegített sütőben, 40 – 50 ° C-on is).

Készítsen minden siska közepébe egy kis mélyedést az ujjával, ahova a dzsemet/lekvárt tölti. Fokozatosan helyezze át a siskákat egy serpenyőbe, ahol felhevített olajon süsse mindkét oldalukat aranybarnára. Sütés után helyezze a siskákat papírtörlőre, hogy a felesleges zsiradékot felitassa. Töltse meg lekvárral és szórja meg porcukorral.

Dzsem/lekvár otthoni kenyérsütőgépből

✅  Hozzávalók:

  • gyümölcs a dzsemhez/lekvárhoz ízlés vagy termés szerint – sárgabarack, eper, meggy, cseresznye, ribizli,…
  • kristálycukor

Elkészítés:

Az otthoni kenyérsütője rendelkezik “Dzsem/Lekvár” funkcióval? Ha emlékszik arra, hogy a nagymama „sült” lekvárt készített kis mennyiségenként, ezzel a funkcióval könnyedén készíthet néhány kis üveg lekvárt, például a fent említett házi siskákba.

Először a gyümölcsöt kiválogatjuk, amelyet alaposan megtisztítunk. A csonthéjas gyümölcsöt előre ki kell magozni, a bogyósakat átpaszírozni, a sárgabarackot kisebb darabokra vágni. A legtöbb recept univerzálisan működik – 2 rész gyümölcshöz 1 rész cukor. Tehát például 400 gramm cukrot teszünk 800 g eperhez. Öntse a gyümölcsöt és a cukrot az edénybe, indítsa el a “dzsem/lekvár” funkciót, és hagyja, hogy a kenyérsütő dolgozzon.

Ha először fog ilyen módon lekvárt főzni, javasoljuk, hogy ne töltse túl az edényt, nehogy a keverékben lévő cukor kiszivárogjon. Rendszeresen ellenőrizzük az első dzsemet a látóüvegen keresztül, és beavatkozunk, amikor a kritikus határ közeledik.

A kész dzsemet/lekvárt üvegekbe tesszük, és szorosan lezárjuk.

Tippünk: Úgy tűnik Önnek, hogy a dzsem/lekvár főzés után híg? Indítsa újra a programot, és egy idő után, amikor a dzsem/lekvár sűrűsödni kezd, idő előtt fejezze be az otthoni kenyérsütő programját. Idővel biztosan belejön minden részletbe!

Hasonló módon készíthető el egy egyszerű alma bébiétel is. Itt azonban édes almát, vizet (alma és víz aránya: 5: 1, azaz 1000 g alma esetén 200 ml víz) és csak kis mennyiségű cukrot (inkább nád, mint fehér) használunk, hogy annak egészséges potenciálja ne vesszen el. Az íz fokozása érdekében ne felejtsen el hozzáadni néhány evőkanál citromlevet és egy csomag vaníliás cukrot.

Dzsem lekvár otthoni kenyérsütőgépből

Joghurt otthoni kenyérsütőgépből

✅  Hozzávalók:

  • 1 l teljes tej
  • 4 evőkanál minőségi fehér joghurt

Elkészítés:

Hogyan készítsünk joghurtot házi kenyérsütőgépben? Ez olyan egyszerű, hogy csodálkozni fog miért nem használta ezt a funkciót korábban. Egy liter teljes tejet felmelegítünk egy edényben körülbelül 70 ° C-ra, és hagyjuk kissé lehűlni. Az élő kultúrát még langyos tejbe keverjük – 4 evőkanál fehér joghurtot. Az elkészített keveréket az otthoni kenyérsütő edényébe öntjük.

Néhány otthoni kenyérsütőgépnek külön joghurtprogramja van. Ha az Ön kenyérsütője nem rendelkezik ezzel, ne essen kétségbe. Válassza ki a „Kelés” programot, amelynek optimális hőmérsékletének 43–45 ° C-nak kell lennie. Néhány óra múlva a joghurt készen áll. Számoljon legalább 5-6 órával.

Ezután öntsük a joghurtot tiszta üvegpoharakba, és zárjuk le. A friss házi joghurt több napig eláll a hűtőszekrényben. Nincs tartósítószer, természetes íz, finom struktúra. Ízesítéshez használhat mézet, apró gyümölcsöket, diót, csokoládédarabokat,…

Tippek a minőségi otthoni kenyérsütőgépekre

Új, hatékonyabb és nagyobb otthoni kenyérsütőgépet keres? A legnépszerűbbek közé tartoznak az ETA, Tefal, Klarstein, Silvercrest és Gorenje otthoni kenyérsütőgépek. Az 1000 – 1500 g kapacitású modellek kiváló eladottságnak örvendenek, az előre beállított programok gazdag készletével, amely gyönyörűen leegyszerűsíti a konyhai munkát, és minimális erőfeszítéssel jó eredményt biztosít.

A receptek ezekhez általában közvetlenül a használati utasításban találhatók, vagy szabadon elérhetők az interneten, akár letölthető PDF-brosúrák, e-könyvek formájában. A legjobbakat még látványos videók formájában is feldolgozzák.

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Tefal PF611838
Energiafelhasználás: 1600 W
Töltet tömege: 1500 g
Programok száma: 19
+ kijelző, kémlelőnyílás a tetőn
+ tapadásmentes sütőfelület
5 out of 5 stars (5 / 5)60 000 Ft Alacsony ár
2.Brotilda Family
Energiafelhasználás: - W
Töltet tömege: 500-1500 g
Programok száma: 14
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)40 000 Ft Alacsony ár
2.ETA Duplica Vital Plus
Energiafelhasználás: 815 W
Töltet tömege: 1400 g
Programok száma: 14
+ közepes / világos / sötét színbeállítás
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)57 000 Ft Alacsony ár
3.ETA 2149 Harmony
Energiafelhasználás: 800 W
Töltet tömege: 1500 g
Programok száma: 10
+ teljesen automatikus
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)30 000 Ft Alacsony ár
4.ETA Delicca
Energiafelhasználás: 800 W
Töltet tömege: 1300 g
Programok száma: 11
+ késleltetett indítás
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)35 000 Ft Alacsony ár
5.GUZZANTI GZ 620
Energiafelhasználás: 550 W
Töltet tömege: 1000 g
Programok száma: 19
+ max. 15 órás indítás késleltetés
+ LCD kijelző
4.6 out of 5 stars (4,6 / 5)22 000 Ft Alacsony ár
6.Sencor SBR 1031WH
Energiafelhasználás: 580 W
Töltet tömege: 900 g
Programok száma: 12
+ LCD kijelző
4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)17 000 Ft Alacsony ár